Бъдете сигурни по време на Коледа.

Бъдете сигурни по време на празниците. Най-важната първа стъпка за поддържане на сигурността е активирането на многократна автентикация (MFA) на своите акаунти, когато е възможно, като се добави допълнителен слой защита срещу хакерски атаки. Важно е да се отбележи, че не всички видове MFA са еднакво ефективни. Въпреки че, всяка форма на MFA е по-добра от ползването само на потребителско име и парола, хардуерните ключове за сигурност като YubiKey, предоставят напреднала, устойчива на фишинг технология, която предпазва вашите акаунти от кибер заплахи.

За да защитите себе си и близките си през празничния сезон и след това. Купете един YubiKey от един от нашите 4 Официална електронна търговия в Spain, Italy, Portugal или Greece.

Освен използването на съвременна многократна автентикация MFA, ето пет допълнителни съвета за безопасност по време на пътуване, които ще ви помогнат да се предпазите този празничен сезон.

1. Не се свързвайте към непознати Wi-Fi мрежи.

Използването на обществени Wi-Fi мрежи на места с голям трафик като летища и влакови гари може да бъде удобно, но идва със своите рискове. Изследване, проведено от NordVPN, показва, че един от четирима пътници е бил хакнат, докато използва обществена Wi-Fi мрежа по време на пътуване в чужбина. Един от най-добрите начини да се осигурите е просто да не използвате обществени Wi-Fi мрежи.

За да гарантирате, че вашето устройство няма да се свързва автоматично към първата налична Wi-Fi мрежа без вашето съгласие, можете да изключите функцията за автоматично свързване с Wi-Fi в настройките. Това ще намали вашият риск от потенциално зловредни действия и ще ви предостави повече контрол върху настройките на телефона ви.

Използването на телефона като мобилен хотспот означава, че има малък или никакъв риск от свързване към злонамерена мрежа. Това е отлична опция, когато не искате да зависите от обществената Wi-Fi, особено ако просто трябва да направите нещо бързо. Това е отлична опция, когато не искате да зависите от обществената Wi-Fi, особено ако просто трябва да направите нещо бързо.

2. Изключвайте устройствата си, когато не ги използвате.

Изключете (не ги оставяйте в режим сън или хибернация) компютъра и телефон(ите) си, когато преминавате през контрол на летища, митница или когато трябва да ги оставите недокоснати. Това ви позволява да използвате пълноценно хардуерните функции за сигурност на вашите устройства, като например шифриране на целия диск, което ще помогне за защита на данните ви, ако загубите контрол над устройствата си.

3. Не се свързвайте към непознати портове за зареждане.

Не използвайте директно обществени или хотелски USB или Lightning портове, кабели и USB устройства от ненадеждни източници. Въпреки че, кибератаки от този вид не са обичайни, те са възможни. Можете да използвате устройство за блокиране на данни или да свържете своето устройство към мобилна батерия, за да ограничите изложението си към злонамерени портове и кабели.

4. Ограничете видимостта на заключения екран.

Много от нас споделяме повече лична информация, отколкото бихме искали, на заключения екран на мобилното си устройство, като например съдържание на текстови съобщения и календарни събития. Чрез настройките си можете да настроите устройството си така, че да споделяте само основна информация и да контролирате какво е достъпно на телефона ви без отключване. Ако някой мине покрай и хвърли поглед на телефона ви, можете да ограничите колко информация могат да съберат за няколко секунди от заключения екран.

5. Проверете свързаността на Bluetooth.

Като най-добра практика, винаги се уверявайте, че сте изключили Bluetooth, когато не го използвате. Когато е включен, той позволява на злонамерени лица да открият вашите предишно свързани устройства и ,потенциално, да получат достъп до вашето устройство.

Можете също така да поставите вашето устройство в режим “скрит”, вместо “откриваем”, в настройките на Bluetooth, което може да предотврати непознати устройства да открият вашата Bluetooth връзка. Също така се уверете, че сте настроили настройките на Airdrop да бъдат “само за контакти”, така че непознати устройства да не могат да споделят с вас съдържание в обществено пространство.

Бъдете сигурни по време на празниците и защитете личната си дата с YubiKey.

Източник: Marissa Nishimoto / Yubico

Споделете тази статия!

Присъединете се към бюлетина.

Новини и съвети за киберсигурност

още статии

Не сте сигурни кой YubiKey ви трябва?

разгледайте таблицата за сравнение на YubiKey